Kaatoiko myrsky puita - katso ohjeet
lounametsa
Viikonlopun myrskytuhot aiheuttavat ruuhkaa. Katso ohjeet tuhopuiden korjuuseen, ja ole tarvittaessa yhteydessä metsänhoitoyhdistykseen.
Lyly-myrsky runteli viikonloppuna Lounametsän alueen metsiä. Alustavien tietojen mukaan pahimmat tuhot ovat rajautuneet Satakunnassa Eurajoen ja Rauman alueelle. Vaikka tuhot osin näyttäytyvät pahimmalle miesmuistiin, niin onneksi ne näyttävät rajautuneen kuitenkin oletettua pienemmälle alueelle.
Tuhot aiheuttavat työruuhkaa nyt metsänhoitoyhdistyksille ja urakoitsijoille, joten pyydämme kärsivällisyyttä🙏
Tuhopuiden korjuu
✳️Kartoita tilanne. Onko kyse yksittäisistä puista vai laajemmasta alueesta. Jos kaatuneet puut aiheuttavat lisävaaraa, on ne silloin kiireellisemmät huolehtia pois. Muutoin puut voidaan korjata sitä mukaa kuin ehtii, sillä syksyn kylmenevä sää ja talventulo mahdollistavat tukkipuunkin korjuun vielä ensi kevääseen asti. Tukkipuurunkoja ei kannata lähteä katkomaan, ellei koko puustolle ole varmistettu ostaja ja korjuu, sillä katkotut puut saattavat vielä ehtiä tummumaan ja muuttumaan sahaukseen kelpaamattomaksi
✳️Tee ilmoitus vakuutusyhtiöösi. Jos sinulla on metsävakuutus, niin ilmoita tuhoista. Metsänhoitoyhdistys auttaa tekemään tuhoarvion kohteesta, jonka perusteella saat korvauksen.
✳️Tuhopuun korjuu ammattilaisten työtä. Myrskytuhopuiden korjaaminen kannattaa jättää ammattilaiselle, sillä kaatuneet puut voivat olla jännittyneitä. Metsänhoitoyhdistyksellä on tilannekuva siitä, missä kohteet sijaitsevat ja miten korjuu on järkevintä hoitaa.
✳️Metsätuholaki ja uudistamisvelvoite. Metsänomistaja on velvollinen huolehtimaan metsästä pois yli 10 m3/ha ylittävä määrä kuusipuutavaraa, mäntypuutavaralla määrä on 20 m3/ha. Jos tuhoutunut alue on yli 0,3 ha, syntyy metsänomistajalle uudistamisvelvoite.
Jos Lyly-myrsky koetteli sinun metsiäsi, niin ole tarvittaessa yhteydessä omaan metsänhoitoyhdistykseesi. Ks. yhteystietomme tästä >>